Specialiștii în arte vizuale computerizate au pus la punct un program care poate altera în timp real mimica feței unui personaj care apare pe ecran. Știrea pe care am postat-o în urmă cu câteva luni în social media a devenit virală și în România.

Cercetătorii de la Visual Computing Lab din cadrul Universității Tehnice din Munchen (TUM) au dezvoltat un program pentru computer care utilizează o tehnica de suprapunere a mișcărilor feței peste cele ale unui personaj. Este programul prin care poți face pe oricine să spună orice dorești iar diferența este aproape imposibil de depistat. Tehnica a fost deja folosită în mai multe filme artistice iar cei de la Visual Computing Lab au desăvârșit și rafinat programul digital.

Face2Face este un tracker (nr.: program de urmarire a miscărilor faciale) a cărui abordare prin analiză și sinteză poate să ajusteze și să potrivească miscările feței înregistrate tridimensional pe miscările faciale ale unui personaj dintr-un clip video.

Procesul realizează o mimică perfectă și în timp real astfel încât alterarea clipului video este insesizabilă pentru cei neavizați. Proiectul a ridicat semne de întrebare printre milioane de internauți iar echipa celor de la Visual Computing Lab a fost solicitată în numeroase rânduri să facă demonstrații live pe câteva posturi de televiziune naționale.

Urmăriți clipul de mai jos și decideți singuri cât de paranoici puteți deveni.