Ca la fiecare sfârșit & început de an, mulți oameni și-au făcut un obicei să pună pe listă ”rezoluții”, să stabilească obiective sau trepte de îndeplinit în dezvoltarea personală. Eu am ales ca timp de un an să îmi ”detoxifiez” profilul de Facebook.

Zilnic, am blocat o jumătate de oră în calendar pentru a verifica ”amintirile” pe care Facebook mi le aduce în atentie, pentru a spune ”La mulți ani!” celor pe care îi cunosc sau pentru a verifica evenimentele care vor avea loc în curând.

Primul lucru pe care l-am făcut înainte de a ma apuca să ”detoxifiez” Facebook a fost să limitez accesul la postarile din trecut, doar pentru lista de prieteni: Setări – Confidențialitate – Activitatea ta. Click apoi pe ”Limitează audiența postărilor vechi din cronologia ta”. Se va afișa un mesaj de avertizare și înștiințare privind această opțiune.

Atenție! Toate postările publice vor deveni private și singura modalitate de a le pune din nou accesibile publicului este de a modifica fiecare postare în parte.

Așadar, zilnic, voi verifica toate postările mele. Cele care nu prezintă interes pentru public le voi pune ca privacy ”only me”. Nu vor fi șterse, multe dintre ele fiind aminitirile mele, mult prea personale pentru o audiență largă. O parte dintre postări vor fi vizibile doar listei de prieteni în urma modificărilor efectuate.

De asemenea, voi trece în revistă lista de prieteni atunci când Facebook îmi sugerează aniversările acestora și voi decide dacă persoana respectivă rămâne sau nu pe lista de prieteni.

Conturile false, cele inchise, conturile care sunt făcute doar ca să fie nu ar trebui să ocupe locul celor care își doresc cu adevărat să fie la curent cu postările mele (despre liste de prieteni și cum ne protejăm persoana fizică de cea publică am scris într-o altă postare).

Efortul de a urmări cu atenție în fiecare zi, timp de un an, cronologia personală pe Facebook îți va arăta și cantitatea de informații personale pe care tu o lași la îndemâna oricui îți accesează profilul. Iar asta ar trebui să îți dea de gândit dacă nu ești o persoană publică. Din simplul motiv că, fără voie, ai putea să devii un astfel de personaj. Succes!