Șantajul sexual a primit în ultimii ani un nume pe măsură: sextortion. Până recent era un fenomen semnalat doar în afara României, însă recent a ajuns și la noi. 

Vă povesteam în urmă cu ceva timp despre câteva dintre cele mai obraznice mailuri primite de la niște hackeri cu destul de mult tupeu. Astăzi a venit timpul să dezvăluim și acele conturi în care trebuia să depun monedele virtuale. In mesajele primite mi se explica, pe un ton arogant si menit să mă umilească, modul în care cineva are un clip video în care eu aveam anumite „îndeletniciri”. Pe scurt, eram amenințată cu expunerea publică a imaginii mele dacă nu depun, în cel mai scurt timp, echivalentul în bitcoins a unei sume de bani. Vă spun direct: nu plătiți! Nu vă lăsați șantajați de persoane pe care nu le cunoașteți din celălalt capăt de lume. Primul reflex ar fi sa căutați un polițist cu care să stați de vorba. Nu doriți să mergeți la Poliție, căutați pe cineva care să vă ajute. Un avocat poate fi o alegere bună, dacă este specializat în astfel de fraude. Recomandarea mea este să contactați o firmă de securitate cibernetică specializată în astfel de situații, care colaborează cu cabinete de avocatură cunoscute pentru rezultatele lor.

Mesajele primite pe una dintre adresele mele de mail nu au depășit niciodata 1000 de dolari (o parte dintre mailuri se referă la echivalentul în euro). Iată mai jos o parte dintre acestea.

NOTA: am evidentiat adresa fiecărui portofel electronic spre care trebuia să trimit bitcoins.

Mesaj primit la sfârșitul lui 2018. Mi se adresează direct cu apelativul ”victimă” și îmi spune, explicit, ce am făcut. Tonul amenințător și umilitor ar speria pe foarte multă lume. Cred ca acesta este unul dintre cele mai ”de efect” mesaje primite din serie. Spune că orice aș face și pe oricine aș contacta, nimeni nu poate să ma ajute. Mai mult, cel care mi-a trimis mesajul spune că va ști imediat dacă voi spune cuiva. Plusează, la final: ”nu uita rușinea și dacă ignori, viața ta va fi ruinată”

Hi, victim. I write yоu becаusе I put а mаlware оn the wеb раge with porn whiсh yоu hаve visitеd.My virus grаbbed all your рersonal infо аnd turnеd on yоur сamеrа which сaрtured the рroсеss оf your onаnism. Just aftеr that the soft savеd yоur соntaсt list.I will dеlеte thе сompromising video and infо if you pаy me 350 USD in bitcoin. This is address fоr рaymеnt : 1K2jNTLdbHEwaALQWKMeGoKLWD67Cb6q8BI give yоu 30 hоurs aftеr you ореn my mеssаge for making the trаnsactiоn.As sоon аs yоu reаd the mеssаgе I’ll see it right awаy.It is nоt necessary tо tell mе thаt you hаve sеnt money to me. This address is соnneсtеd tо yоu, my systеm will dеlete еverything automаtically aftеr trаnsfer соnfirmаtiоn.If yоu nееd 48 h just reрly оn this letter with +.Yоu сan visit thе pоlicе stаtion but nobоdy cаn hеlp yоu.If you try to dеceive mе , I’ll sеe it right аway !I dont live in yоur соuntry. So they саn nоt track my lосаtiоn evеn for 9 months.Goodbyе. Dоnt fоrget аbоut thе shame and tо ignore, Yоur life can be ruined.

Ironia acestui mesaj nu este mistocareala celui care l-a trimis. În ultimele fraze mi se transmite dacă doresc o dovadă privind activitatea mea, hackerul o poate trimite direct către 6 dintre contactele mele. Iar cum oferta nu e negociabila, ar fi mai bine să plătesc și să nu îl fac să piardă timpul.

Două mesaje trase parcă la indigo. Diferă doar titlul.. Scurte și la subiect, făra ironii inutile. Doar să plătesc diverse sume.

De data aceasta omul este mult mai politicos și îmi dă informațiile privind colectarea imaginilor compromițătoare. Este chiar drăguț la final, când își cere scuze pentru greșelile de ortografie.

După ce mă încurajează și îmi spune că am un talent deosebit de a poza pentru camera de filmat, mă dezamăgește cerându-mi bani pe prestație. Este printre cei mai prosti ”hackeri” pentru că menționează locația.

E un blogpost cam lung dar este instructiv pentru a vă atrage atenția aupra modurilor în care puteți fi atrași în cursă. Chiar dacă veți plăti nu veți avea niciodată siguranța că filmulețele sunt distruse. Cel mai bine este să stați de vorbă cu cineva avizat și să decideți care este cea mai bună strategie de a vă proteja.