O clientă NozomiRo mi-a transmis azi că e MUSAI să contactez ProTv-ul ca să le dau detaliile pentru a completa o știre. Un pic cam ciudată cererea, recunosc. Dar hai să vedem despre ce e vorba.

Femeia a văzut la ProTv o știre cu David Beckham vorbind ”în limbi străine” cu ajutorul unui program de calculator. Ok, zic. S-au inventat de mult programe de acest gen, nu e nimic nou.

Doamna îmi spune apoi că știrea nu zice nimic despre ce se întâmplă. Crede că cei de la ProTv ar trebui să aibă informații despre un articol postat de mine în urma cu ceva timp. E mai jos.

Aplicația folosită în articolul meu „mappează” o mască virtuală pe fața personajului din film.

Face2Face este un tracker (nr.: program de urmarire a miscărilor faciale) a cărui abordare prin analiză și sinteză poate să ajusteze și să potrivească miscările feței înregistrate tridimensional pe miscările faciale ale unui personaj dintr-un clip video.

https://diplomatiedigitala.ro/fake-softul-care-poate-falsifica-adevarul-a-devenit-realitate/

Sincer, mă îndoiesc că tocmai dl. Buhnici nu știa despre acest program (și alte câteva, de altfel). Mă gândesc doar că nu a dorit să intre în detaliile problemei. „Cum a ajuns Beckham să vorbească 9 limbi străine. Tehnologia, considerată periculoasă” – exact asta spuneam și eu în urmă cu câteva luni. Tehnologia este periculoasă nu doar prin faptul că poate manipula trăsăturile feței ci prin faptul că poate să o facă în timp real, în timp ce persoana vizată vorbește live, la TV, de exemplu!

Cu alte cuvinte, o persoană rău intenționată, care poate interpune un astfel de software între emisia video și ”releul” de transmisie (vorbind la un mod generalizat al problemei privind tehnologia și scenariul), poate face ca oricine sa spună orice. Iar declarațiile unui șef de stat (ca în clipul prezentat în articolul meu) au valoare de angajament internațional.

Așa te poți trezi că Trump îi declară dragoste eternă lui Putin fix când te aștepți mai puțin. Asta în cel mai bun caz 😉