Administrezi o pagină sau un grup pe Facebook? Ar trebui să ai grijă la comentariile postate de membrii tăi.
O instanță de judecată a decis că administratorii responsabili pentru comentariile calomnioase publicate de utilizatori și au obligat pe cei vinovați să plătească daune morale pentru astfel de comentarii.
Pe tema comentariilor calomnioase și injurioase care apar mereu pe Facebook am scris în câteva rânduri. Pe câteva dintre grupurile din care fac parte am consiliat administratorii și am recomandat măsuri atunci când am considerat că se încalcă limita bunului simț. Uneori au fost aplicate, alteori nu. De cele mai multe ori insă am fost, chiar eu, apostrofată de membrii paginilor și grupurilor pe care îi informam despre ce pot să pățească, explicându-le cât de ușor pot avea probleme. Acest articol le este dedicat lor și administratorilor ”de Facebook” pentru că am obosit să tot explic fiecăruia în parte.
Zilele trecute a fost publicată motivarea sentinței într-un dosar ”deosebit”.
”Obligă pe pârâtul Putica Florin să publice prezenta hotărâre judecătorească pe pagina de facebook “Hunedoara Project” şi să o menţină acolo pentru o perioadă cel puţin egală cu cea în care a existat pe acea pagină de facebook postarea pârâtei Vlad Luminiţa referitoare la reclamant, postare care a stat la baza litigiului, precum şi să şteargă respectiva postare. Obligă pe pârâta Vlad Luminiţa să publice, pe cheltuiala sa, dispozitivul prezentei hotărâri judecătoreşti într-un ziar de largă răspândire la nivelul judeţului Hunedoara.”
Este vorba de dosarul 4200/243/2018, în care o persoană reclama faptul că, pe o pagină de Facebook, cineva a postat comentarii calomnioase și injurioase care o priveau.
”A fost sunat de mai multe persoane care i-au adus la cunoștință faptul că pe rețeaua de socializare facebook au apărut afirmații jignitoare și defăimătoare la adresa sa. A constatat că acele aspecte erau adevărate iar autorul lor ***, în calitate de admistrator al paginii de facebook a permis apariția acelor comentarii denigratoare și, desi i-a transmis printr-o cunoștință să le șteargă, a refuzat. A menționat că familia, prietenii și colegii au fost consternați de a cele comentarii. A apreciat că i-a fost încălcat dreptul la demnitate și onoare , iar comentariile sunt de natură să îl afecteze și să îi producă un stres continuu. A arătat că sunt îndeplinite condițiile răspunderii civile delictuale.”
”Instanța constată că pârâtul, în calitate de administrator al paginii de facebook amintite , este responsabil pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile pozitive de a cenzura sau a împiedica publicarea mesajelor cu un conținut defăimător , după cum s-a exprimat și Înalta Curte de Casație și Justiție a României prin Decizia nr. 3216/2014.”
Aviz amatorilor: Cele două persoane vinovate de întreaga poveste au încercat să joace cartea ”este un pamflet și ar trebui tratat ca atare”. Instanța a fost însă de altă părere:
”Crearea unei astfel de opere literare nu dă dreptul la folosirea de expresii jignitoare, defăimătoare și la încălcarea drepturilor unei persoane la onoare și demnitate. Dreptul unei persoane încetează acolo unde începe dreptul alteia.
De asemenea, instanța nu poate primi apărarea pârâtei din care reiese că și alți creatori de pamflete (…) procedează într-o manieră asemănătoare fără a suporta consecințele legii. Instanța reține că încălcarea legii de către o persoană fizică sau juridică nu poate constitui o scuză pentru o altă persoană care încalcă legea și, pe cale de consecință, nici motiv de absolvire.”
Cu alte cuvinte, dacă alții fac același lucru încălcând legea, nu te absolvă de vină. Am spus de multe ori: dacă, cel pe care îl vizezi în comentariile sau articolele tale online, face un lucru imoral, tot ce poți face este să pui acea persoană în fața probelor. Pentru că acele acțiuni pot fi imorale, dar perfect legale. Și ceea ce e mai important, este faptul că nu îți faci singur dreptate, cu atât mai mult nu pe Facebook. Adresează-te organelor legii care au competențe în a rezolva problemele pe care le semnalezi.
”Instanța are în vedere faptul că libertatea de exprimare nu constituie o libertate absolută. Exercițiul acestei libertăți este supus unor restrângeri și limitări. În acest sens, art. 30 alin.(6) din Constituția României prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine, iar – în temeiul art.57 din Constituție – cetățenii trebuie să își exercite drepturile și libertățile constituționale cu bună-credință, fără să încalce drepturile și libertățile cetățenești.”
Cum va fi aplicată hotărțrea judecătorească încă nu se știe. Pagina de Facebook Hunedoara Project nu există in realitate, iar Curtea ar fi trebuit sa fie mai atentă la detalii. Locul în care a pornit scandalul este, de fapt, grupul cu același nume de pe Facebook. Care grup se supune unor alte reguli și norme… Părerea mea este că administratorul acelui grup ar fi trebuit să angajeze un avocat competent care să fi cerut consultanță de specialitate de la cineva din domeniu. Un caz care a eșuat lamentabil și care a produs un precedent periculos pentru viitor.