E perioadă electorală iar gogoșile frumos ambalate au început să circule în mediul online. Cea mai recentă vine sub forma unui tabel comparativ între județele Teleorman și Cluj.

”Ideea” isteților care au pus la cale gogoașa are ca sursa una dintre declarațiile prost inspirate ale lui Nicușor Dan, care a spus într-o conferință de presă că: ”avem de ales între o teleormanizare a României și o țară modernă, europeană”.

Tabelul seamană cu o comparație între mere și pere: e vorba despre fructe, în esență, numai că aceste fructe nu pot fi aduse la numitor comun pentru un motiv simplu – merele sunt mai bine popularizate și s-au bucurat de o largă publicitate de-a lungul vremii. Perele sunt într-un con de umbră și pentru că sunt mai perisabile luând în calcul orice procesare ar încerca un agent economic, iar din acest motiv nu sunt atrăgătoare pentru comercianți (primii din lanțul ”economic”).

Ceea ce cred eu este că se încearcă este o formă subtilă dar grosolană de manipulare. Una foarte simplă, de genul retoricii goale de esență. S-a extras dintr-un anumit context o situație statistică. De ce e prostească o asemenea comparație? Dacă vor trece de lungul nasului și își vor arunca privirea pe datele respective, mulți vor realiza că profilul celor două județe este complet diferit. Și istoric, și economic, și geografic.

Dacă ne uităm pe hartă și remarcăm poziția celor două județe, relief, suprafață, resurse, climă – vedem că profilul economic al Teleormanului este unul majoritar agrar. Să trecem și la cel istoric? Sau am putea să vedem lucrurile care au sporit șansele Clujului la un loc printre cele mai bine dezvoltate județe pe partea economică. Cât privește educația, Clujul are deja o universitate în top 500 la nivel mondial și stă chiar mai bine ca Bucureștiul.

Să nu uităm nici faptul că la Cluj, în ultimii 2 ani, s-a mutat toată mintea stralucită a României. E cel mai mare centru universitar unde programatorii aleg să migreze . Iar la nivel de IT, a depășit deja capitala, pentru că Bucureștiul pierde mult pe partea de IT odată cu deschiderea centrelor IT în zone văzute ca ieftine pentru companiile multinaționale dar care au forță de muncă mai ieftină ca în alte state europene (dar asta e o altă poveste și despre migrarea IT spre Cluj, Brașov și Iași voi scrie într-o alt articol).

În loc de Teleorman, cel care a conceput acest tabel, putea să pună Mehedinți, Vaslui, Caraș-Severin și așa mai departe. Cel care a gândit tabelul se folosește în această manipulare de o postare pe Facebook a lui Nicușor Dan și extrapoleaza cum are chef.

Mesajul lui Nicușor Dan, USR

Declarația îi era dedicată lui Liviu Dragnea însă a trezit reacțiile dure ale tuturor internauților, fiind nevoit să o retracteze câteva ore mai târziu, într-o emisiune, iar după 2 zile a dat explicații și pe Facebook fiind bombardat cu replici și mesaje dure de către internauți. Deși nu își dorea asta, declarația sa a început să fie folosită în diverse ipostaze, amintindu-i șefului USR gafa pe care a făcut-o.